EMC Clariion

Dethär är riktigt, riktigt intressanta grejjer. Skapade för att tillhandahålla data 24/7 med fem nior i tillgänglighet (alltså 99.999% uptime!) och tydligen så ska det leverera vad det lovar.

Men då kostar det också. Både i form av $$ vid inköp / supportavtal och i form av gullande med hårdvara parat med restriktioner kring vad och hur man får göra med den. Allt testas och testas om igen, det dokumenteras och det som fungerar petar man inte i. Vissa filer som används vid installationen har inte förändrats sen 1990-talet kallt!

En intressant sak kring dessa är att det i egentligen är ”vanliga” PC burkar förpackade i speciella chassin. Det är två servrar i varje chassi, dessa är sammankopplade via PCI buss för att kunna utbyta information och LUN trespassing sinsemellan.

Skillnaden mellan olika varianter av Clariion inom samma familj utgörs av antal CPU per server, hastighet på CPU, mängden RAM minne samt maximalt antal adresserbara hårddiskar. Teoretiskt ska man alltså kunna ”trimma” sin Clariion till bättre prestanda (främst och enklast) genom att installera fler RAM moduler, det finns plats på moderkorten, och även kunna fippla med CPU hastighet och annat. 😉

Operativsystemet är Windows XP Embedded SP1, iaf på CX300 / CX500 / CX700 / CX3 varianterna, de tidigare CX200 / CX400 / CX600 körde NT4 Embedded. Ovanpå Windows installerar EMC sina egna drivrutiner och programvaror, allmänt kallad för FLARE.

Observera att Windows inte har någonting alls att göra med de hårddiskar som används av FLARE, dessa kan inte accessas som en vanlig hårddisk av Windows, FLARE tar över och hanterar diskarna och de LUN som presenteras till anslutna klienter. I princip kan man se det som att Windows endast används som en ”hamn” för FLARE.

Utvecklingen av FLARE sker i en emulator i VMware, hur de emulerar sammankopplingen av servrarna via PCI buss kan jag bara gissa mig till.

Det finns mycket roligt man kan göra om man lyckas ta sig in till Windows 🙂

Lämna en kommentar